Ολόκληρη η εκδήλωση για τον Φώτη Αγγουλέ

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Μεγάλοι κίνδυνοι για το λαό από την τουρκική επιθετικότητα και από την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 ·















(Πηγή: ΓΕΝ)
Το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που είναι παράγοντες αστάθειας για τους λαούς της περιοχής, επιμένει να εμφανίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως «αντίβαρο» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
Σε αντίθεση με τους χαμηλούς τόνους που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, δήλωσε πως «είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα» με την Τουρκία. «Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροσκάφη μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροσκάφη. Τότε είμαστε αναγκαστικά στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, στο ναυτικό...»,ανέφερε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Liberation».
Πάντως, είτε ακολουθεί είτε όχι τη γραμμή της κυβέρνησης, γεγονός που μένει να φανεί, ο υπουργός Άμυνας κινήθηκε απολύτως στο γενικότερο «πνεύμα» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εναποθέτοντας την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη», τόνισε. «Αυτός είναι ο λόγος που ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους και το ΝΑΤΟ για κάθε εκδήλωση. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Π. Καμμένος. Την ίδια επιχειρηματολογία ακολούθησε και για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, υποστηρίζοντας ότι «αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση», καθώς «οι δύο στρατιώτες περιπολούσαν σε μια περιοχή που είναι γνωστή για διακίνηση ανθρώπων και αποτελεί σημείο εισόδου για τους παράνομους μετανάστες».
Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε ότι μέσα σε ένα χρόνο οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων αυξήθηκαν κατά 450%, ενώ του εναέριου χώρου κατά 48%. «Η εξήγηση έγκειται στην κατάσταση στη Συρία και στη σύγκρουση με τους Κούρδους. Οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στο θύλακα της Αφρίν και προσπαθούν να εξαγάγουν τις εντάσεις στην Ελλάδα», υποστήριξε, ωστόσο το κουβάρι των αντιθέσεων είναι περισσότερο μπλεγμένο από όσο το παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία συμμετέχει «με τα μπούνια» σε αυτούς τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Επανέλαβε τις δηλώσεις περί ομηρίας 

Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, επισκέφθηκε στρατιωτική βάση στην Κύπρο και επανέλαβε ότι η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών συνιστά ομηρία. «Με την Τουρκία επιθυμούμε να έχουμε μία ειρηνική συνύπαρξη, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της καλής γειτονίας. Αυτό πρέπει να επιδείξει και η Τουρκία. Δυστυχώς, οι προκλήσεις τον τελευταίο καιρό και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο, με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις, με τις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται από υπεύθυνα και από μη υπεύθυνα άτομα στην Τουρκία, αλλά και το τελευταίο γεγονός της ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενός αξιωματικού και ενός υπαξιωματικού, που ήταν αποτέλεσμα ενός απλού μεθοριακού επεισοδίου, δυστυχώς δείχνουν ότι η Τουρκία αντί να ακολουθεί έναν ευρωπαϊκό δρόμο που όλοι επιθυμούμε, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο», ανέφερε.
«Η Ελλάδα θεωρεί ότι αυτό το απλό γεγονός, το οποίο έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στα σύνορα, που θα μπορούσε να καταλήξει εύκολα στην επιστροφή των αξιωματικών, η Τουρκία επέλεξε να το οδηγήσει στη δικαιοσύνη, φυλακίζοντας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας δύο Έλληνες αξιωματικούς. Δύο αξιωματικούς, που είναι μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φρουρούν τα ευρωπαϊκά σύνορα, ανήκουν σε έναν ΝΑΤΟικό στρατό, επέλεξε να τους οδηγήσει σε φυλακές υψίστης ασφαλείας αντί να τους απελευθερώσει», συμπλήρωσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, πήρε αποστάσεις από τα περί ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» είπε ότι κάθε πολιτικός χρησιμοποιεί εκφράσεις ανάλογα με το ύφος του. «Αυτή τη στιγμή είναι κρατούμενοι και περιμένουν να δικαστούν. Η δική μου άποψη είναι ότι μέχρι στιγμής στη συγκεκριμένη περίπτωση των Ελλήνων δεν προκύπτει το θέμα της ομηρίας, ακριβώς επειδή περιμένουν να δικαστούν», ανέφερε. 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, άφησε υπόνοιες ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μπορεί να πέρασαν εσκεμμένα τα σύνορα. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», ρωτήθηκε πότε θα αφήσουν οι τουρκικές αρχές τους δύο στρατιωτικούς να επιστρέψουν στην Ελλάδα, και απάντησε ότι εφόσον οι δύο στρατιωτικοί πέρασαν παράνομα τα σύνορα, πρόκειται για μια υπόθεση που θα διαλευκάνει η τουρκική Δικαιοσύνη. «Εισαγγελείς και δικαστές πρέπει να μάθουν τι κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση. Έγινε κατά λάθος ή εσκεμμένα; Θέλουν να είναι σίγουροι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μ. Τσαβούσογλου απέκλεισε το ενδεχόμενο ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτών με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Νέα τουρκική Navtex

Πηγή: Associated Press
Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι, η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex, με την οποία δεσμεύει μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά της Κύπρου για τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η νέα Navtex περικυκλώνει την Κύπρο, επικαλύπτοντας μάλιστα μικρό τμήμα του οικοπέδου 10 όπου αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες της αμερικανικής εταιρείας «ExxonMobiL». Η τουρκική Navtex αφορά τη διενέργεια άσκησης πολεμικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής, για την περίοδο 11 με 18 Μάρτη και 22 με 29 Μάρτη.
Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι εξέδωσε antinavtex, με την οποία αναφέρει ότι η νέα τουρκική Navtex δεν έχει την έγκριση των κυπριακών αρχών. 
Επίσης, η Λευκωσία εξέδωσε Navtex, που δεσμεύει περιοχή εντός του οικοπέδου 10 και αφορά τις έρευνες της «ExxonMobil» στο συγκεκριμένο τεμάχιο, εν αναμονή της έλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ των δύο ερευνητικών πλοίων της εταιρείας για τις προκαταρκτικές εργασίες.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε τη σύστασή του προς τους Τούρκους να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε επιστράτευση. «Όταν γίνει η επιστράτευση, όταν σας καλέσουν στο καθήκον, τότε θα πάω μαζί σας πρώτος», είπε, όπως μετέδωσε το «CNN Turk».
Οι δηλώσεις αυτές φέρεται να έγιναν με αφορμή τις τουρκικές επιχειρήσεις στο Αφρίν της Συρίας, αλλά είναι προφανές ότι έχουν έναν γενικότερο τόνο.

Συμφωνούν στο κύριο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Η ΝΔ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Όμως, στηρίζει έμπρακτα την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς για χάρη της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Σταμάτης, ανέφερε στον «ΣΚΑΪ» ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε πως ο Αλ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι θα του παραδώσει «πεσκέσι» τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. Στην ερώτηση δε, αν εμπιστεύεται περισσότερο τα λεγόμενα του Ερντογάν από αυτά του Έλληνα πρωθυπουργού, απάντησε «ναι περισσότερο», υποστηρίζοντας πως τον Αλ. Τσίπρα «δεν τον εμπιστεύεται όλη η Ελλάδα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι αυτή η δήλωση του Δ. Σταμάτη «ξεπερνά κάθε όριο τυχοδιωκτικής και επικίνδυνης συμπεριφοράς στα εθνικά θέματα», ενώ κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να την καταδικάσει.
Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος αναμένεται να του προτείνει τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Social Share

Αποκαλυψεις για τα Τέμπη

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/