Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους


Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Τιμήθηκε από τη γενέτειρά του το πρώτο θύμα της Μεταξικής δικτατορίας, ο κομμουνιστής Δημήτρης Μαρουκάκης.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 ·

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 7-3-2018, έγινε δεκτή η από 2-10-2017 πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Χίου για ονοματοδοσία οδού στο Βροντάδο στη μνήμη του Βρονταδούση Δημήτρη (Μήτσου) Μαρουκάκη, δολοφονημένου κομμουνιστή από τη Μεταξική δικτατορία.
Σήμερα που οι απόγονοι των ναζί τείνουν να μετατρέψουν την επιστήμη της Ιστορίας σε ένα συνονθύλευμα ανιστόρητων και κατακριτέων εξισώσεων, θεωρήσαμε αναγκαίο να λειτουργήσει και πάλι η ιστορική μνήμη στις πραγματικές της διαστάσεις, για να ξεχωρίσουν οι θύτες από τα θύματα.
Ο Δημήτρης Μαρουκάκης, με σπουδές χημικού και μεταπτυχιακές σπουδές στην οινολογία, έρχεται σε επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία, την ασπάζεται και εντάσσεται στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας. Αργότερα γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Διορίζεται σαν χημικός σε χωριά της Σάμου και οργανώνει εργάτες και αγρότες της περιοχής, ενώ γίνεται ο πρωτεργάτης της οργάνωσης του ΚΚΕ στη Σάμο.
Μετά από διώξεις και φυλακίσεις για την κομμουνιστική του δράση, συλλαμβάνεται λίγες ώρες πριν την εγκαθίδρυση της Δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, βασανίζεται στη Γενική Ασφάλεια χωρίς να ομολογήσει, ενώ στις 13 Σεπτέμβρη 1936 πετάγεται από τους βασανιστές του από την ταράτσα της Γενικής Ασφάλειας στο οδόστρωμα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η ονοματοδοσία αποτελεί την ελάχιστη τιμή που θα μπορούσε να αποδοθεί στο πρώτο θύμα της Μεταξικής δικτατορίας, στον ήρωα της εργατικής τάξης που άφησε την πνοή του στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο

Social Share

Αποκαλυψεις για τα Τέμπη

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/